Vind een verhuurder bij jou in de buurt

nederland
  • Nederland
  • België

Hoe doe ik een graafmelding?

Even een trampoline ingraven of een zwembad of vijver aanleggen? Of misschien ga je een leiding rond je huis (laten) vervangen? Grote kans dat je daar een graafmachine voor gaat gebruiken. Maar wist je dat je voordat je de grond ingaat een graafmelding moet doen? In deze blog vertellen we je waarom en waar je de graafmelding moet doen. Ook geven we je een paar nuttige tips.

Waar je ook gaat graven met een graafmachine. Je bent altijd wettelijk verplicht vooraf een graafmelding te doen. In Nederland wordt dit ook wel KLIC-melding genoemd. In België heet dit een planaanvraag (ook wel KLIP-aanvraag genoemd in Vlaanderen of KLIM-melding in Wallonië). Maar waarom is het doen van een graafmelding verplicht? Omdat de grond vol ligt met kabels en leidingen. Als je niet weet waar deze liggen dan loop je het risico dat je tijdens het graven een leiding of kabel beschadigt. Dit kan zorgen voor een hoop schade en hoge boetes.

Waar moet ik de graafmelding doen?

Wanneer je een graafmelding doet dan ontvang je kort na je aanvraag de meest actuele kabel- en leidinginformatie over de plek waar jij gaat graven. Deze informatie krijg je digitaal aangeleverd van de netbeheerders in de vorm van een kaart op schaal. In Nederland doe je de graafmelding, oftewel de KLIC-melding, minimaal 3 dagen en maximaal 20 dagen voordat je gaat graven via de website van het Kadaster. Je logt hier dan in met je DigiD. In België kun je de melding of planaanvraag al 40 dagen van te voren doen via het online KLIP-portaal
(Vlaanderen) of de KLIM-website (Wallonië).

Graafmelding
Boetes
Graafmelding boetes

Een graafmelding is snel gedaan, kost bijna niets en je ontvangt de benodigde informatie doorgaans snel. Een kleine moeite dus. Bovendien kan het doen van een graafmelding je een hoop problemen en geld schelen. Als je namelijk gaat graven zonder graafmelding kan dat in Nederland bijvoorbeeld al leiden tot een boete van tussen de 1000 en 20.000 euro!

Veroorzaak je bovendien schade en heb je geen graafmelding gedaan? Dan draai je ook nog eens op voor de herstelwerkzaamheden. De boetes en kosten voor herstel kun je in zo’n geval niet verhalen op je verzekering.

Tips bij het doen van een graafmelding

Tot slot nog de beloofde tips:

  • Houd er rekening mee dat je in Nederland binnen 20 dagen na ontvangst van de kabel- en leidinginformatie begint met graven. Wacht je langer dan 20 dagen dan moet je een nieuwe graafmelding doen. In België geldt dat grondwerken binnen 40 werkdagen na de planaanvraag moeten worden gestart. Na 6 maanden zal KLIP of KLIM jouw planaanvraag archiveren en mag je dus niet verder graven met het gearchiveerde plan.
  • Per 1 april 2021 ben je in Nederland verplicht om de KLIC-melding volledig digitaal op de graaflocatie te kunnen bekijken met een viewer zoals bijvoorbeeld de Klic App. Een geprinte versie of een digitale PDF is dus niet voldoende.
  • Kom je tijdens het graven een kabel of leiding tegen die niet in de informatie stond van de netbeheerder? Meld dit dan meteen bij de instantie waar je de graafmelding hebt gedaan. Zo zorg je er voor dat de kwaliteit en actualiteit van het kaartmateriaal voor alle gebruikers verbeterd kan worden. Na de melding mag je meteen door met graven.
  • Houd er rekening mee dat een graafmelding doen geld kost. In Nederland kost het 13,50 euro. In België ben je 5 tot 10 euro kwijt afhankelijk van de grootte van je job.

Dus ga je de grond in? Doe dan altijd een graafmelding! Onze verhuurders helpen je daar graag bij en voorzien je van alle informatie rond dit onderwerp.

Bekijk onze andere meest gelezen blogs: