Of je een graafmachine nou voor kortere of langere periode huurt: hou ‘m in ere! Dagelijks onderhoud is zeer belangrijk. En nu hoor ik je meteen denken: “Moet ik nou onderhoud gaan plegen aan een gehuurde machine?” Het antwoord is simpel: “JA”. Hoe langer de machine meegaat hoe groener je graaft. En de kraan gaat langer mee als die goed onderhouden wordt.
Maar wat zeker zo belangrijk is: een goed onderhouden machine is bedrijfszeker. Storingen komen altijd op het verkeerde moment en zorgen voor vertragingen en ergernis. Onze verhuurders doen er alles aan om jou een goed onderhouden en bedrijfszekere machine mee te geven. Jij kunt op jouw beurt op een simpele manier voorkomen dat de machine stil komt te staan. Hoe? Dat leg ik je hieronder uit.
Het instructieboekje schrijft een aantal dagelijkse preventieve onderhoudsacties voor. Dat is niet voor niets en het is in je belang om die als huurder uit te voeren. Maak er dus een vaste gewoonte van om elke ochtend een rondje rond de machine te lopen en kijk kritisch naar een aantal zaken:
1. Controleer alle zichtbare hydraulische snelkoppelingen op lekkages
Lekkages herken je aan de vettige zandplek die je bijvoorbeeld wel eens tegen de giek ziet ontstaan. Bij een klein lekje (bijvoorbeeld door een losse koppeling) zie je niet meteen olie druppen. De olie vernevelt en slaat neer op de dichtstbijzijnde onderdelen. Vervolgens plakt daar zand en stof op. Maar door de hoge druk zal het gaatje van een klein lekje uitslijten en vervolgens spuit de olie in het rond en moet je stoppen met werken.
TIP: Dus ontdek je een lekkage? Bel dan de verhuurder! Die heeft dan meestal nog ruim de tijd om een reparatie uit te voeren en daarmee te voorkomen dat de machine stilvalt.
Overigens zie je een klein lekje (vettige zandplek) gemakkelijker als de machine schoon is. Geef de machine dus regelmatig een douche met de hogedrukspuit.
2. Controleer het motoroliepeil, het koelvloeistofniveau en het niveau van de hydrauliekolie
Zie je per dag het motoroliepeil minderen, overleg dan met de verhuurder. De motor gebruikt dan teveel olie wat duidt op een probleem. Blijf je toch doorwerken dan loop je het risico dat de motor stuk gaat en dat je stil komt te staan. Trek dus op tijd aan de bel.
Koelvloeistof hoeft niet maximaal te staan. Op het reservoir staat een streepje voor het maximum en een streepje voor het minimumpeil. Deze waarden gelden voor een koude motor, dus altijd controleren als de motor koud is.
Het controleren van het peil van de hydrauliekolie doe je altijd met zo veel mogelijk cilinders ingetrokken. Dan zit er maximaal veel olie in de tank. Het bijvullen van de hydrauliekolie is een specialistisch werk. Bel daarvoor de verhuurder.
3. Controleer of de rubber tracks de juiste spanning hebben.
Te losse tracks lopen eraf en dan sta je echt stil. De tracks er weer opzetten is geen leuk werk en je bent minstens een uur ouder voordat het karwei geklaard is. Kijk in het instructieboekje hoe je de trackspanning kunt controleren en ook hier geldt: Bel gerust de verhuurder als ze te los staan.
4. Smeer dagelijks alle draaipunten en de tandkrans.
Ik hoor een aantal mensen denken: “Dagelijks? Vet zat, niet nodig”. Nou, dat zit toch een beetje anders. Door nieuw vet toe te voegen smeer je niet alleen, maar je drukt ook zandkorrels die langs de keerring (0-ring) naar binnen willen kruipen terug, waardoor onnodige slijtage voorkomen wordt. Ook water dat door het afspuiten tussen de afdichtingen komt wordt weer naar buiten gedrukt. En dat alles is nét zo belangrijk als de smerende werking zelf. Bovendien voorkom je dat vetnippels verstopt raken door verhard oud vet.
Dus: elke dag even de giek strekken (dan kan je bij alle smeernippels) en de smeernippels van een slagje nieuw vet voorzien (tot het oude vet van het draaipunt dat je smeert een beetje naar buiten komt).
Dit verlengt de levensduur aanzienlijk! En de machine blijft een fijne, spelingvrije machine. Dat werkt het prettigst. Oh ja….de vetspuit zit in het gereedschapskastje van de machine.
Je ziet het: het dagelijks onderhoud aan je huurmachine is zeer belangrijk. Maak dus iedere dag een rondje om de machine. Dan voorkom je stilstand en graaf je groener!
Over de auteur: Dick Kroesbergen geeft trainingen aan machinisten en is expert op het gebied van Duurzaam Draaien.