Vind een verhuurder bij jou in de buurt

belgie
  • Nederland
  • België

Hoe bestuur je een graafmachine?

Een graafmachine besturen. Dat doen de meeste ervaren machinisten met de ogen dicht. Maar wat als je nog geen ervaring hebt en je wilt bijvoorbeeld zelf een zwembad graven in je tuin of vijver aanleggen? Of misschien wil je sleuven maken voor een beregeningsinstallatie? Dan ga je naar Graaver.com en huur je een graafmachine. Maar dan? Hoe bestuur je zo’n apparaat? Daar geven we in onderstaande blog antwoord op.

Graafmelding

Nou… je hebt de stoute schoenen aangetrokken en gaat je eigen zwembad uitgraven. Je hebt je georiënteerd op Graaver.com en een mooi exemplaar uitgezocht. Maar wist je dat voordat je überhaupt MAG gaan graven je eerst een graafmelding, oftewel een KLIP-melding moet doen op de website van Digitaal Vlaanderen?

Je krijgt dan informatie over waar de leidingen en kabels lopen in of langs je tuin. Zo voorkom je dat je bijvoorbeeld een kabel kapot trekt tijdens het graven. Als dit gebeurt en je hebt geen melding gedaan ben je niet verzekerd voor de schade. En die kan aardig oplopen. Dus altijd eerst een KLIP-melding doen.

Safety first!

Daar staat ie dan te blinken bij jou in de tuin. Een splinternieuwe Takeuchi TB320. Klaar om de strijd aan te gaan met de keiharde klei in jouw achtertuin. Via het Kadaster heb je alle gegevens over wat er in de grond zit. Dus jou kan niks gebeuren. En laten we dat vooral zou houden. Dus lees eerst nog even de volgende veiligheidstips door:

  • Bij jou in de tuin is het waarschijnlijk redelijk rustig, maar misschien ga je wel graven op een bouwplaats of ander werkterrein. Daar kan het best luidruchtig zijn. Zorg daarom altijd voor gehoorbescherming in de vorm van oorkapppen of oordoppen.
  • Draag bovendien altijd werkschoenen met stalen neuzen.
  • Controleer voordat je in de machine stapt of er geen voorwerpen achter, voor of onder de machine liggen, die schade kunnen veroorzaken bij het wegrijden.
  • Check ook op olielekkages en of de spie van de snelwissel goed vergrendeld is in het systeem. De hydraulische snelwissel zit helemaal aan het uiteinde van de giek en zorgt ervoor dat je makkelijk kunt wisselen van graafbak. De spie zorgt ervoor dat de bak vast aan je graafmachine blijft zitten.
Machine controleren0 min

Gentlemen: start your engines

Nadat je een keer rond de machine bent gelopen kun je eindelijk plaats gaan nemen in de graafmachine. Maar let op! Voorkom dat je uitglijdt. Houd bij het instappen de graafmachine dus altijd op drie contactpunten vast. En dan nog een laatste veiligheidstip: draag tijdens het bedienen van de machine altijd de veiligheidsgordel!

Nu kun je de machine gaan starten. Zorg er daarbij voor dat de veiligheidshendel omhoog staat. Anders zal de motor niet aanslaan. Bij de meeste graafmachines moet je de motor even laten voorgloeien. Draai hiervoor de sleutel linksom, wacht enkele seconden en start daarna de machine door de sleutel rechtsom te draaien.

Je hoort nu de motor lopen als een zonnetje. ‘Oké’, denk je. ‘Lets go!’ Je trekt aan een hendel, maar er gebeurt helemaal niets. Dat komt omdat de veiligheidshendel nog omhoog staat. Voordat je de graafmachine kunt gaan bedienen moet je die eerst naar beneden klappen.

Nu rijd je de machine naar de plek waar je wilt gaan graven. Zorg er wel eerst voor dat het dozerblad omhoog staat. Dat is dat schuifblad wat aan de onderkant van de machine hangt. Het is bedoeld om grond vooruit te schuiven, maar als je het niet omhoog zet voordat je gaat rijden dan is de kans groot dat je na je werkzaamheden meteen nieuw gras in moet zaaien of de stoep recht moet leggen. De hendel van het dozerblad zit in de meeste Takeuchi machines helemaal rechts.

Veilig instappen0 min
Veilgheidshendel omhoog0 min

Rijden met een graafmachine

Om de graafmachine te verplaatsen gebruik je de bedieningshendels. Dat zijn de twee hendels die je voor je hebt en uit de vloer van de cabine steken. Druk de hendels gelijkmatig naar voren om vooruit te rijden. Druk de hendels gelijkmatig naar achter om achteruit te gaan. Door de ene hendel iets verder naar voor of achter te duwen dan de andere kun je naar links of rechts sturen. Om de machine op de plaats te draaien bedien je de ene hendel naar voor en de andere naar achter.

Verwacht geen topsnelheden. Daar zijn graafmachines niet voor gemaakt. Maar het is daarentegen wel mogelijk om je graafmachine iets sneller te laten rijden dan de slakkengang waarin hij standaard rijdt. De machine heeft namelijk twee rijsnelheden. Om sneller of langzamer te rijden druk je op de schakelaar aan de achterzijde van de rechter joystick. Bij kleinere Takeuchi machines zit dit knopje aan de voorzijde van de rechter bedieningshendel.

Rijden en besturen min

Graaf je eerste gat

Daar sta je dan. Je bent aangekomen bij de plek in de tuin waar je in de toekomst ronddobbert op je luchtbed. Je kunt eindelijk je eerste gat gaan graven. Zet eerst het dozerblad op de grond voor meer stabiliteit. Nu kun je aan de slag met de joysticks die vastzitten aan je stoel. Met de linker joystick kun je de cabine naar links en rechts bewegen. Dat is handig. Want dan kun je het zand wat je hebt uitgegraven op een andere plek dumpen. Door dezelfde joystick naar voor en achter te bewegen bedien je de lepelsteel. Dat is het achterste deel van de giek.

Met de rechter joystick bedien je de bak en de giek. Beweeg de joystick naar links en rechts en de bak zal in en uit rollen. Om het voorste deel van de giek op en neer te laten bewegen duw je de joystick naar voor of achter. Wil je de giek laten zwenken? Gebruik dan het voetpedaal aan de rechterzijde van de cabine.

Bediening dozerblad0 min
Bediening bak0 min

Bak wisselen

Bij onze verhuurders krijg je altijd drie graafbakken bij je machine. Wil je eens wisselen van bak? Dan doe je in de meeste gevallen het volgende: druk met de hak van je rechtervoet op de ronde knop op de vloer van de cabine en druk tegelijkertijd op de schakelaar aan de achterzijde van de linker joystick. De spie van de snelwissel zal nu open gaan. Nu kun je de bak loskoppelen van de lepelsteel door de bak naar achter te kantelen en vervolgens neer te zetten op de grond. De snelwissel sluit automatisch als je de knop en schakelaar loslaat.

Graaftechniek

Het kan misschien even duren voordat je de juiste schwung te pakken hebt. Zeker als je voor het eerst op een graafmachine zit. Daarom tot slot nog een paar tips om je graaftechniek te verbeteren:

  • Graaf altijd in lagen langs een horizontale lijn. Laag voor laag haal je de grond weg totdat je het gewenste resultaat hebt bereikt. Hierbij laat je de bak door de grond snijden in plaats van te duwen of drukken.
  • Zet de bak in de juiste stand of vrijloophoek. Hoe je die stand bepaalt hangt af van de grondsoort. Bij losse zandgrond kan deze vrijloophoek klein zijn (5-10 graden). Bij hardere, vastere grondsoorten zal de vrijloop groter mogen, tot bijna 90 graden.
  • Let op! Bij een te grote vrijloophoek wordt de bak de grond in getrokken. Dat maakt het vlak houden lastig en daarmee verbruik je onnodig brandstof. Bij een negatieve vrijloophoek drukt de bodem van de bak op de vaste grond. Verspilling van energie.

Tot zover onze tips voor het besturen van een graafmachine. Wist je dat we van de meeste type graafmachines die we verhuren ook instructievideo’s hebben? Je vindt ze op ons Youtube kanaal! Hopelijk hebben we je een beetje vooruit kunnen helpen en graaf je inmiddels als een pro. En zo niet….dan blijven oefenen!