Iedere machine in de verhuurvloot van Graaver is standaard uitgerust met een hydraulische snelwissel. Een slimme en veilige toepassing waarmee je de uitrustingsstukken makkelijk verwisselt. Zonder de machine uit te schakelen en zonder gereedschap! Vanuit je comfortabele stoel in de cabine switch je in een handomdraai van kantel- naar puinbak en van maaikorf naar sloophamer. Een modern staaltje techniek dat het gebruikersgemak enorm vergoot. Bovendien levert dit een flinke tijdwinst op zodat jij de klus nog sneller kunt klaren.
Het woord snelwisselsysteem vat de essentie al samen. We hebben het hier over een basiskoppelstuk dat het mogelijk maakt om diverse uitrustingsstukken aan de giek van een graafmachine te koppelen. Op een eenvoudige manier, zodat ook het wisselen van de hulpstukken moeiteloos verloopt. Het systeem is universeel inzetbaar en makkelijk te bedienen. Zo verandert jouw machine in een multifunctionele duizendpoot.
Vroeger vereiste het veel spierkracht om de pennen uit de koppelassen te slaan. Later kon je met een sterke hand de spie losmaken om van bak te wisselen (mechanische snelwissel). Tegenwoordig doe je dat via de hydraulische functies op je joystick. Snel en simpel.
In Nederland zijn nagenoeg alle nieuwere graafmachines voorzien van een CW-systeem. Het nummer dat daarbij vermeld staat (CW05, CW10, CW20, CW40) geeft aan voor welke gewichtsklasse de betreffende koppeling is bedoeld.
Door dit systeem bevestig je als machinist - vanuit de cabine - binnen enkele seconden een uitrustingsstuk. Met de drukknop aan de voorzijde van de linker joystick en de rechter hakknop op de vloerplaat kun je elk hulpstuk aan- of afkoppelen. De cilinder van de hydraulische snelwissel drukt de spie er volledig uit voordat de vooras van de snelwissel zich in de adapterplaten van de bak vasthaakt. Vervolgens til je met de bak minimaal op (op veilige hoogte van de grond), zodat de snelwissel zich in de adapterplaten kan sluiten. Het gecontroleerde wig-effect zorgt voor een geborgen koppeling.
Wat betreft de te koppelen uitrustingsstukken kun je denken aan bijvoorbeeld een hydraulische sloophamer, sloopsorteergrijper, betonschaar, magneet en diverse soorten bakken.
Afzonderlijk bewegende onderdelen hebben een extra hydraulische slang nodig voor de olievoorziening. De drukloze retour (lekleiding) zorgt dat de olie veilig teruggevoerd wordt naar de tank en vermijd daarbij het ventielblok. Dit reduceert de kans op olieverhitting en stimuleert de olietoevoer. In veel gevallen is het zelfs noodzakelijk om het hulpstuk optimaal te laten functioneren.
Uiteraard gaat ook hier veiligheid boven alles. Let daarom goed op dat de machine en het uitrustingsstuk op elkaar zijn afgestemd en in goede conditie zijn. Zo voorkom je onnodige risico’s waarbij materialen of (erger) het uitrustingsstuk zelf loskomen.
Verder matcht de steeds hogere hydrauliekdruk in graafmachines niet altijd met oudere uitrustingsstukken. Je zou zomaar de hydrauliekmotor kunnen opblazen als het overdrukventiel op de rotatie te klein is. Houd je aandacht dus bij de les en zorg dat niet te veel olie naar het uitrustingsstuk gaat waardoor deze constant door de overdruk gaat. Vooral sloophamers en trilblokken zijn gevoelig hiervoor. Te weinig druk zorgt dat ze niet (naar behoren) werken en te hoge druk betekent vaak einde verhaal.
Tot slot nog enkele belangrijke aandachtspunten:
Weet dus waar je aan begint, laat je door de Graaver-verhuurder goed informeren en houd je aan de voorschriften. In vergelijking met vroeger is het wisselen van uitrustingsstukken echt een peulenschil, maar je moet wel je boerenverstand gebruiken.