Hijsen met een graafmachine. Mag dat? Jazeker! Maar er zijn wel regels aan verbonden. In deze blog vertellen we waar je rekening mee moet houden als je gaat hijsen met een gehuurde graafmachine.
De machine moet uitgerust zijn om ermee te kunnen hijsen. Er moet onder andere een goedgekeurde hijshaak aan de machine zitten. Zonder hijshaak mag je niet hijsen. Vanaf een bepaalde machine grootte zijn er meer voorzieningen zoals een lastbeveiliging en slangbreukventielen Weet je voorafgaand aan je klus dat je iets moet gaan hijsen met een graafmachine? Laat dit dan weten aan de verhuurder en vraag om een machine met hijshaak.
Dat hangt af van de machine die je huurt. Hoe zwaarder de machine, hoe meer je mag hijsen. Maar houd daarbij wel rekening met het bedrijfslastmoment. Dit is de horizontale afstand tussen het draaipunt van de machine en de hijshaak aan het einde van de giek, vermenigvuldigd met het gewicht van het voorwerp dat je wilt gaan hijsen. Hoe verder je de giek strekt, hoe lager het gewicht wordt dat je mag hijsen. Dit heeft te maken met de stabiliteit van de machine. In de cabine van een machine die ingericht is om te hijsen zit een sticker, de hijstabel. Daarop is af te lezen welk gewicht de machine mag hijsen op welke afstand.
Zorg ervoor dat de machine altijd waterpas staat als je gaat hijsen (In de cabine van de voor hijsen ingerichte machine zit een waterpasje). Houd de last bovendien altijd zo dicht mogelijk bij de cabine en zo laag mogelijk de grond. Dan blijft de machine stabiel en kieper je dus niet om.
Moet je een stukje rijden tijdens het hijsen? Houd dan de last zo kort mogelijk bij de machine (liefst tegen het dozerblad) en zo laag mogelijk. Zorg ervoor dat de last niet sleept. Rijd alleen over stabiele ondergrond.
Is het bedrijfslastmoment groter dan 10 tonmeter dan heb je een hijsbewijs of hijscertificaat nodig. Op graaver.com verhuren we alleen graafmachines waarmee je maximaal tot 8,5 tonmeter kunt hijsen. Dus je huurt via Graaver altijd zonder hijsbewijs.
Ga je hijsen met een hijsband? Kijk dan of de houdbaarheidsdatum nog niet verlopen is. Te oude banden kunnen knappen tijdens het hijsen. Om die reden mogen ze ook niet meer dan 10% zijn ingesleten aan de buitenzijde en geen harde plekken vertonen, die kunnen zijn veroorzaakt door zonlicht of chemicaliën.
Ook aan kettingen zit een label waarop de "houdbaarheidsdatum" staat. Kettingen mogen niet geroest zijn en de schakels mogen niet in elkaar verklemmen. De aanwezigheid van labels aan hijsmiddelen is een wettelijke verplichting. En: rijd nooit over hijsmateriaal heen!
Dus ga je hijsen met een graafmachine? Doe het veilig en houd je aan de regels! Heb je nog vragen over hijsen? Stel ze dan aan je verhuurder. Hij helpt je graag vooruit.