Vind een verhuurder bij jou in de buurt

nederland
  • Nederland
  • België

Met deze 5 TIPS graaf je groener!

Grond verzetten op een duurzame manier? Het kan echt! De laatste jaren zijn graafmachines onder druk van strenger wordende milieueisen al een stuk zuiniger en schoner geworden. Dat is goed nieuws voor het milieu en jouw portemonnee. Maar wist je dat je ook door de manier van bedienen je graafmachine schoner kunt laten graven? Hier zijn 5 tips om Groener te Graaven!

1. Maak een plan

Graaver 5 tips iconen PLAN

Van te voren bedenken hoe je een klus aan gaat pakken kan een hoop tijd en energie besparen. Bepaal wat er moet gebeuren en wat het resultaat moet zijn. Kies ook voor een logische plek om je machine neer te zetten en waar je je depot neerlegt.

In de praktijk wordt veel werk namelijk twee keer gedaan. Depots liggen in de weg of op de verkeerde plek. Dat zorgt voor onnodige verplaatsingen van grond en machine.

Probeer ook zo weinig mogelijk te zwenken. Zwenken is namelijk tijdrovend en kost veel energie. Als je zwenkt, doe dat dan altijd met de volle bak dicht bij de cabine en breng deze van de machine af bij het afremmen van de draaibeweging. Hef bovendien een volle bak nooit hoger dan nodig. Ook dit alles bespaart weer brandstof.

Kortom: maak een plan en voorkom nutteloze verplaatsingen van grond en machine.

2. Niet aan het werk? Zet je motor uit!

Iedere machinist weet: een dieselmotor mag pas zwaar belast worden als deze warm is. Dan slijt de motor minder hard en stoot hij minder schadelijke stoffen uit. Ga daarom altijd rustig en licht belast aan het werk met een koude motor. En gebruik een lager toerental zolang de temperatuurmeter niet “halverwege” staat. Als de motor eenmaal warm is dan kun je vol aan de bak.

Met de moderne motoren van tegenwoordig duurt het niet lang voordat een motor warm is. Sterker nog: warmdraaien van moderne motoren is onzin! Tenzij het meer dan 10 graden vriest. Dus als je graafmachine even stil staat kun je de motor net zo goed uitzetten. Dat scheelt enorm in brandstof en dus ook in kosten! Bovendien slijt de motor minder hard en stoot deze minder roet uit.

Dus: voor veiligheid, milieu en portemonnee: altijd de motor uitzetten als de graafmachine niet gebruikt wordt!

Graaver STOP

3. Matig je toerental

Graaver 5 tips iconen TOERENTAL

Machinisten willen graag maximale prestaties van een motor. Dat wil zeggen: veel koppel én veel vermogen. Want hoe meer koppel, hoe krachtiger je kunt graven. En hoe meer vermogen, hoe sneller de machine kan bewegen. Maar je graafmachine hoeft niet bij elke beweging maximaal te presteren en het is vaak niet nodig om de motor maximaal te belasten.

Moderne graafmachine motoren zijn namelijk uitgevoerd met allerlei hulpmiddelen zoals een variabele turbo, intercooling, HDI met variabel inspuitmoment en meerdere druppeltjes per inspuiting, andere zuigervormen en meer kleppen per cilinder.

Deze moderne snufjes helpen de motor om maximaal te presteren bij een lager toerental. En een lager toerental betekent minder brandstofgebruik, minder slijtage en minder vervuiling. Wist je dat moderne diesels (HDI) hun maximale kracht al bereiken bij ca. 50% van het maximale toerental? Daardoor kan de brandstofbesparing behoorlijk oplopen tot zo’n 15%!

Bovendien werken, in tegenstelling tot vroeger, de hydrauliek pompen op moderne graafmachines samen. Zo blijft je machine ook bij lagere toerentallen snel bewegen. Kortom: er is dus met een moderne machine bijna nooit een reden om het gas vol open te draaien.

4. Gebruik de juiste graaftechniek

Een beetje machinist weet dat je altijd graaft in lagen langs een horizontale lijn. Laag voor laag haal je de grond weg totdat je het gewenste resultaat hebt bereikt. Hierbij laat je de bak door de grond snijden in plaats van te duwen of drukken.

Het is daarbij belangrijk om de bak in de juiste stand of vrijloophoek te zetten. Hoe je die stand bepaalt hangt af van de grondsoort. Bij losse zandgrond kan deze vrijloophoek klein zijn (5-10 graden). Bij hardere, vastere grondsoorten zal de vrijloop groter mogen, tot bijna 90 graden.

Bij een te grote vrijloophoek wordt de bak de grond in getrokken. Dat maakt het vlak houden lastig en daarmee verbruik je onnodig brandstof. Bij een negatieve vrijloophoek drukt de bodem van de bak op de vaste grond. Verspilling van energie. Een goede machinist zoekt bij elke grondsoort al werkend de juiste bakstand en past die daarna bij elke slag weer toe.

Graaver 5 tips iconen GRAAFTECHNIEK

5. Rijd zo min mogelijk

Graaver 5 tips iconen RIJDEN

Rijden met een graafmachine op rupsen kost héél veel energie. Voorkom dus dat je grote afstanden gaat rijden met een graafmachine.

Als je toch een eindje moet rijden doe dat dan altijd vooruit met het sprocket aan de achterzijde. Dan is het deel van de ketting waar de wielen op staan glad en strak gespannen. De wielen rijden daar moeiteloos overheen. Rijd vooral niet achteruit met het sprocket aan de voorkant. Dit zorgt voor veel slijtage aan steunrollen, pennen en bussen van de ketting.

Dick Kroesbergen
Foto Dick min 2

Over de auteur: Dick Kroesbergen geeft trainingen aan machinisten en is expert op het gebied van Duurzaam Draaien.

Bekijk onze andere meest gelezen blogs: