Vind een verhuurder bij jou in de buurt

nederland
 • Nederland
 • België

Stop met stationair warmdraaien!

Stop met stationair warmdraaien! Nog steeds zijn er machinisten die vreemd opkijken bij het horen van dit advies. Maar het is echt beter voor de motor van een graafmachine om vanaf het moment dat je de sleutel in het contact steekt rustig te beginnen met werken. Bovendien spaar je zo het milieu en niet onbelangrijk: je bespaart op kosten.

Maar hoe zit dat dan precies? Waarom is stationair warmdraaien niet meer nodig? Dat komt doordat de motoren tegenwoordig veel beter zijn dan voorheen.

 • Motoren zijn minder zwaar door gebruik van dunnere, sterkere materialen.
 • De inhoud van het koelsysteem is kleiner.
 • Minder inhoud carter en filters, dus minder liters motorolie.
Moderne motor binnen enkele minuten warm

Het komt er dus op neer dat een moderne motor minder ijzer, aluminium en vloeistoffen hoeft op te warmen en dus sneller warm is.

Bovendien ‘gloeit’ de motor (elektrisch verwarmen van de verbrandingsruimte) niet alleen vóór het starten, maar ook tijdens de eerste paar minuten draaien totdat er een zekere temperatuur bereikt is. Duurde het opwarmen van een dieselmotor vroeger wel een half uur of meer; de moderne diesel is al binnen enkele minuten op bedrijfstemperatuur.

Warmdraaien foto2
Slimme brandstofinspuiting

Daar komt nog bij dat moderne motoren slimmer hun brandstof inspuiten. De elektronica van de motor bepaalt hoeveel brandstof op welk moment (bij welke zuigerstand) wordt ingespoten. Dat kunnen meerdere ”shots” per verbrandingsslag zijn, elk met een eigen volume en een eigen timing. Zodoende past de prestatie van de diesel zich aan aan de (lagere) motortemperatuur van de diesel tijdens de opwarmfase.

De ouderwetse diesel daarentegen kon alleen een bepaalde vaste hoeveelheid diesel inspuiten op een vast moment. Roken en walmen was normaal als de motor nog koud was. Gelukkig is dat nu verleden tijd.

Warmdraaien slecht voor motor, duur en milieuonvriendelijk
Warmdraaien foto3 min

Dankzij de moderne technieken gaat het opwarmen dus veel sneller dan vroeger. Stationair warmdraaien hoeft niet meer. Sterker nog: het is slecht voor de motor. Stationair warm draaien zorgt er namelijk voor dat de motor langer onder bedrijfstemperatuur draait en dus harder slijt. Motorolie smeert namelijk pas maximaal als die op bedrijfstemperatuur is. Door licht belast aan het werk te gaan warmen de motor en de motorolie sneller op, waardoor de motor minder hard slijt.

Een ander nadeel van stationair warmdraaien is het hogere brandstofverbruik en de bijkomende onnodige belasting van het milieu. Stationair warmdraaien raakt jou dus keihard in je portemonnee.

Een tijdje geleden rekende ik een wat oudere machinist eens voor hoeveel geld hij weggooide door de motor van zijn graafmachine iedere dag stationair te laten warmdraaien.

Hij startte zijn 35 tonner elke dag zodra hij op het werk kwam. Vervolgens ging hij een half uurtje koffiedrinken. Hij deed dat in de volle overtuiging dat dat goed was voor z’n machine. Ik heb hem voorgerekend dat een SUV 35.000 km per jaar kan rijden op de brandstof die hij in dat jaar op die manier extra verstookte. Hij heeft zijn vaste gewoonte aangepast.

En daar komt nog bij dat de urenteller van je machine gewoon doordraait tijdens stationair warmdraaien. Omdat graafmachines normaliter na een bepaald aantal draaiuren een onderhoudsbeurt krijgen betekent dat dus dat de machine sneller naar de garage moet dan nodig.

Maar hoe moet het dan wel?

Ik heb het hierboven al kort beschreven: zet je motor aan en ga rustig aan het werk met de graafmachine. Een motor wordt namelijk warm en komt sneller op bedrijfstemperatuur door hem te belasten.

Houd dus aan het begin van je klus het toerental beperkt tot de motor op bedrijfstemperatuur is. Vaak is rustig en met matig toerental naar het werk rijden al voldoende om de motor op bedrijfstemperatuur te krijgen.

Is het wat kouder weer? Ga dan rustig en met matig toerental aan het werk. Vermijd zware belasting van de motor. Hogere toerentallen (indien nodig) en zware belastingen (snel zwenken en sneller rijden) komen pas aan de orde als de motor op bedrijfstemperatuur is.

  Warmdraaien foto4

  O ja…de motor laten draaien tijdens de koffiepauze om naar de radio te kunnen luisteren is een slecht plan. Op deze manier een beetje stroom opwekken kost veel brandstof en ook dan geldt: de urenteller draait door! Dus dat betekent onnodige onderhoudskosten en waardevermindering van de machine!

  Dick Kroesbergen
  Foto Dick min 2

  Over de auteur: Dick Kroesbergen geeft trainingen aan machinisten en is expert op het gebied van Duurzaam Draaien.

  Bekijk onze andere meest gelezen blogs: