Vind een verhuurder bij jou in de buurt

nederland
  • Nederland
  • België

Juiste graaftechniek spaart milieu en portemonnee!

Wat was je allereerste ervaring met graven? Juist! Als klein kind in de zandbak. Lekker spitten met een schepje of misschien zelfs wel met een speelgoed graafmachine. Onbewust leerde je toen al hoe je het beste kunt graven. Met andere woorden: wat de beste graaftechniek is. In deze blog ga ik wat dieper in op graaftechniek en wat de voordelen zijn als je dat op de juiste manier toepast.

Eén van de dingen die je in de zandbak al leerde was dat wanneer je de schep recht de grond instak en dan naar je toe trok dat heel veel kracht kostte. Maar als je de schep horizontaal in het zand stak en begon te scheppen dan ging het een stuk makkelijker. Bij een graafmachine werkt dit min of meer op dezelfde manier.

Graaver 5 tips iconen GRAAFTECHNIEK

Wanneer je de graafbak te ver dicht houdt dan wil ie omhoog en ontstaat er wrijving tussen bakbodem en de nog on-afgegraven grond. Als de bak te ver open staat dan trekt ie tijdens het graven naar beneden waardoor je moet compenseren door te heffen. In beide gevallen verspil je een hoop energie.

Cirkelbewegingen
Bovendien is het lastig om de bodem van de bak in de juiste stand te houden tijdens elke haal. Het betekent dat je maar liefst een combinatie van drie cirkelbewegingen moet maken en dat vraagt vaardigheid. En als je die vaardigheid eenmaal onder de knie hebt dan blijkt dat een andere graafbak een heel andere beweging maakt en dat elke grondsoort een andere snijhoek vraagt.

Losse (zand-) grond zal de bak omlaag trekken en dan mag de vrijloophoek tussen de bakbodem en het snijvlak erg klein zijn. Hoe harder of taaier (klei) de grond is, hoe groter de vrijloophoek moet zijn om te voorkomen dat de grondslag de bak omhoog drukt.

Een ervaren machinist voelt tijdens het graven wat de juiste vrijloophoek / bakstand bij een bepaalde grondsoort is.

Tot slot nog een paar tips om Groener te Graaven!

  • Pel de af te graven grond af in lagen.
  • Probeer te voelen of de bak soepel snijdt en of ie omhoog of omlaag wil. Corrigeer de bakstand tot de verticale kracht “neutraal” is, dus de giek niet omhoog gedrukt of naar beneden getrokken wordt.
  • Houd de bak gedurende elke “haal” over de hele lengte in de zelfde stand. Door de cirkelbewegingen van giek en lepelsteel zal de bakstand immers veranderen.
Graaftechniek 1

Besparen
Door gebruik van de juiste graaftechniek kun je maar liefst tot 7% brandstofbesparing behalen (Bron: BMWT). Én het zorgt ervoor dat je bak minder slijt! Goed nieuws dus voor je portemonnee en het milieu!

Dick Kroesbergen
Foto Dick min 2

Over de auteur: Dick Kroesbergen geeft trainingen aan machinisten en is expert op het gebied van Duurzaam Draaien.

Bekijk onze andere meest gelezen blogs: