Een goed begin is het halve werk. Allereerst heb je daarvoor de juiste graafmachine nodig. In de juiste gewichtsklasse, met de gewenste flexibiliteit en nauwkeurigheid. De machine die je via Graaver huurt is altijd krachtig, comfortabel en intuïtief – een verlengstuk van jou als vakman. De werkzaamheden die jij wilt uitvoeren, bepalen het exacte type en de uitrustingsstukken. Naast de drie bakken die doorgaans bij de prijs zijn inbegrepen, huur je de specifieke uitrustingsstukken die jij voor jouw klus nodig hebt.
Bij de verhuurders van Graaver huur je altijd een rijk uitgeruste machine. Over het algemeen komt iedere mini- en midigraver standaard met de slotenbak, dieplepelbak en banaanbak jouw kant op. Extra uitrustingsstukken, zoals een kantelbak, puinbak, sloop-sorteergrijper of sloophamer, kun je er apart bij huren. Vaak met interessante kortingen!
Deze hulpstukken zijn voor specifieke werkzaamheden. Elk type uit de verhuurvloot van Graaver is echter breed inzetbaar en heeft een hoge productiviteit in combinatie met optimaal bedieningsgemak. Dit maakt de grondverzetmachine in de basis al multifunctioneel. Met de perfecte accessoire zet je (soms letterlijk) gewoon nog een extra tandje bij. Nog meer efficiency dus!
1. Slotenbak
De standaardbak voor graven, laden en/of lossen. Verreweg het meest gebruikte uitrustingsstuk, met veel volume en voldoende breedte. De slotenbak leent zich voor uiteenlopend graafwerk en wordt tevens ingezet voor het afvlakken van de bodem als ondergrond voor het uitvoeren van verhardingswerken.
2. Banaanbak
Deze smallere variant is uitermate geschikt voor het graven van sleuven, bijvoorbeeld voor kabels en leidingen. De banaanbak dankt zijn naam aan de vergelijkbare vormgeving waarmee hij zeer nauwkeurig op maat kan graven. Hij heeft nagenoeg geen zijwanden waardoor het lossen en uitschudden van de grond soepel verloopt.
3. Dieplepelbak
Deze bak is te smal om de grond af te vlakken, maar heeft wel genoeg breedte en volume om bijvoorbeeld perfecte funderingen te graven. De dieplepelbak dringt makkelijk en diep de grond in en heeft een lage snijweerstand. Dat maakt hem een krachtige helper voor het wat zwaardere graaf- en spitwerk.
4. Kantelbak
Het woord zegt het al. Door een hydraulisch kantelsysteem kan de stand van de bak versteld worden, wat maakt dat hij met uiterste precisie kan graven en afwerken. Ideaal wanneer je klus vraagt om flexibiliteit of schuine zijwanden (taluds). Zelfs als de machine zelf niet recht kan staan, klaart de kantelbak de klus.
5. Maaikorf
Dit hulpstuk is in de vloot opgenomen voor het (kort) maaien van bermen, het uitbaggeren van waterpartijen, het klepelen van bermen en het harken/afvoeren van verhakkelde gewassen. De maaikorf verwijdert ongewenste begroeiing, zowel onder als boven water. Je maait er niet alleen sloten mee, het slootafval los je ook meteen op de berm.
6. Puinbak
Het opscheppen van voorwerpen en puin gaat heel eenvoudig met een puinbak – ook wel riekbak of kasseienbak genoemd. Door het ontbreken van zijschotten zijn ook grote stukken te verplaatsen en door het riekmodel wordt het materiaal ‘gezeefd’, zodat geen zand meegenomen wordt. Mede hierdoor is de bak populair in sloop- en straatwerk.
7. Sloophamer
Een genadeloze sloper met meer controle dan een sloopbal. Bevestig een passende kracht aan de giek en ga los op muren, vloeren en funderingen. De enige voorwaarde: niet hameren als de beitel niet op beton staat. Anders loop je het risico op onnodige slijtage. Denk ook aan de drukloze retour, want als de retourleiding druk opbouwt gaat de sloophamer kapot.
8. Sloop-sorteergrijper
De finishing touch na het voltooien van een klus. De sorteergrijper neemt jou het werk uit handen door restmaterialen op te ruimen, te selecteren en te verplaatsen. Denk aan het verwijderen van palletonderdelen, dakstukken of achtergebleven takken et cetera. Je kunt de afvalstromen meteen scheiden om nog efficiënter te werken.
9. Ripper
Tot slot het meest onderschatte uitrustingsstuk: de ripper. Variërend in maat voor diverse gewichtsklassen van machines. Deze robuuste priem gebruik je onder meer voor het lostrekken van grond, gesteente en boomstronken. De ripper kent een andere tandkarteling dan het wortelmes en wordt daarom ook gebruikt voor het rooien van struiken en het uitsnijden van diepe wortels.
Goed om te weten: iedere machine in onze verhuurvloot beschikt standaard over een hydraulische snelwissel waardoor het switchen met hulpstukken supersnel gaat. De uitrustingsstukken zijn zowel los als in combinatie met de machines te huur. Wil je meer weten over het beste onderdeel voor jouw specifieke klus? En wil je weten hoe je dit maximaal benut? Vraag het onze verhuurder in jouw regio. Hij helpt je graag op weg.