Vind een verhuurder bij jou in de buurt

nederland
  • Nederland
  • België

Safety first! Ga duurzaam om met jezelf en je collega’s!

“Hij zit de hele dag lekker warm in z’n cabine. Beschut tegen regen en wind. De enige die zwaar moet tillen is de machine die hij bedient.” Veel mensen zullen zo denken over het werk van een kraanmachinist. Kortom: een luizenbaantje. Maar niets is minder waar. Uit onderzoek blijkt dat het één van de zwaarste beroepen is die je uit kunt oefenen.

Als we het dus hebben over ‘duurzaam draaien’ dan zouden we niet alleen moeten praten over brandstofmanagement, verstandig bewegen met de machine en dagelijks onderhoud zodat milieu en machine worden bespaard. Maar ook over de levensduur van de machinist en van zijn collega’s die rond de machine werken. In deze blog geef ik je een paar tips over hoe jij als machinist zo veilig en gezond mogelijk kunt werken.

TIP 1. Werk zoveel mogelijk met open voorruit
Je hebt beter contact met de collega die buiten staat en je ziet altijd beter wat je doet; je hoeft niet te ingespannen te staren naar je bak. Behalve dat je ogen moe worden krijg je door een ingespannen houding op den duur ook rug- en nekklachten.

Raam open
Raam dicht

TIP 2. Zorg dat de ruiten brandschoon zijn
Maar wat nou als je voorruit niet open kan of mag (bijvoorbeeld omdat het regent, er teveel stof is of wanneer je werkt met vervuilde grond)? Zorg dan in ieder geval dat je ruiten brandschoon zijn. Hoe schoner de ruiten hoe minder reflecties. Ieder machinist weet hoe vervelend reflecties, veroorzaakt door de zon en vuiligheid, kunnen zijn. Het zorgt ervoor dat je op belangrijke momenten minder zicht hebt op je werk. Dat kan leiden tot fouten of erger: gevaarlijke situaties. Poetsen dus die ruiten!

TIP 3. Zorg dat de spiegels schoon en juist afgesteld zijn
Voor de spiegels geldt hetzelfde als voor de ruiten. Zorg dat ze schoon zijn! En natuurlijk moet je ze goed afstellen. Zo houd je goed zicht op wat er rond je kraan gebeurt.

Spiegel
Stoel

TIP 4. Stel de stoel goed af
Niemand wil na een paar jaar werken als kraanmachinist met rugproblemen thuis belanden. Een goede zit voorkomt bovendien vermoeidheid. Zorg dus dat je stoel goed is afgesteld. Als je je onderarmen op de armsteunen legt moeten je handen als vanzelf om de joysticks vallen. Schuif de stoel naar behoefte naar voren- of naar achteren. Verder kan je vaak de stoelvering instellen naar jouw gewicht. Dat voorkomt een harde dreun in je wervelkolom als je gaat zitten.

TIP 5. Zet de radio niet te hard
Het lijkt een voor de hand liggende, maar hoe harder de radio hoe minder goed je hoort wat er buiten de cabine gebeurt. Bovendien wordt je er doof van.

Radio
Schone vloer

TIP 6. Leg geen spullen op de vloer van de cabine
Je zult de eerste niet zijn die uit zijn cabine lazert omdat er bijvoorbeeld een hijsketting, gereedschap, handschoenen of andere spullen op de vloer liggen. Bewaar ze dus buiten de cabine.

TIP 7. Spring nooit uit de cabine
Zet de kraan onder 45 graden naar rechts op de onderwagen en gebruik de track als trapje. Zo voorkom je knie- en rugklachten.

Niet springen
Pauze

TIP 8. Neem regelmatig pauze
Blijf niet te lang in de cabine zitten. Verlaat je werkplek regelmatig om je benen te strekken en om een andere houding aan te nemen. Uit eerder genoemd onderzoek blijkt dat de meeste klachten bij machinisten ontstaan doordat ze in een gedwongen zithouding veel repeterende handelingen doen tijdens hun werk. Regelmatig je cabine verlaten zorgt ervoor dat er meer afwisseling komt in je dag en voorkomt arm-, nek-, schouder- en rugklachten.

Het komt er dus neer dat duurzaam werken ook betekent dat je let je op je gezondheid en de veiligheid van jezelf en je collega’s. Want hoe fitter je bent, hoe beter je presteert. En een goede machinist zit zelden zonder werk. Dus: Safety First!

Dick Kroesbergen
Foto Dick min 2

Over de auteur: Dick Kroesbergen geeft trainingen aan machinisten en is expert op het gebied van Duurzaam Draaien.

Bekijk onze andere meest gelezen blogs: