Vind een verhuurder bij jou in de buurt

nederland
  • Nederland
  • België

Hoe kun je een graafmachine het beste vervoeren?

Het vervoeren van een graafmachine kan op verschillende manieren. Van aanhanger tot dieplader en van BE combinatie tot bakwagen. Maar welke manier is het relevantst voor welke machine? En waar moet je allemaal op letten? Deze blog staat volledig in het teken van jouw gereedschap op wielen. Verder worden er ook tips & tricks gegeven om het vastzetten en vervoeren van jouw machine veiliger én gemakkelijker te laten verlopen. Wanneer je minder tijd besteed aan de transportvoorbereiding, heb je juist meer tijd over voor je klus!

Bij het vervoeren van een graafmachine heb je een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Van de machine goed vastzetten tot de juiste positie van de machine op de aanhanger. Er is een belangrijke factor die alsmaar terug blijft komen, namelijk het gewicht.

KLEIN MAAR FIJN

Het gewicht van de graver is bepalend voor de keuze van de vervoermethode. Wat de juiste keuze is, hangt af van de toegestane maximale massa van het trekkende voertuig en de aanhanger. Dit is het lege gewicht inclusief het maximale laadvermogen. Een bestelbus heeft, afhankelijk van de aanhanger, bijvoorbeeld een trekgewicht van 3500 kg. Een bestelbus mag dus de relatief kleinere machines (t/m 2,5 ton) op een aanhanger vervoeren. Voor het vervoeren van een graafmachine met behulp van een aanhanger heb je een B + E rijbewijs nodig.

De gloednieuwe TB325R levert niks in wat betreft graafvermogen en opbreekkracht. Deze machine is speciaal ontwikkeld om vervoerbaar te zijn op een aanhanger. Kortom, heb jij een aanhanger, wil je zeker zijn dat je voldoet aan de wetgeving en wil je de meest krachtige machine in haar gewichtsklasse? Dan is de TB325R iets voor jou!

TB325 R
Vereco vrachtwagen min

HET GROTE GESCHUT

Voor de grotere machines in de vloot zijn er meerdere opties. Er is keuze uit een zogenaamde BE combinatie, een bakwagen, een dieplader en een eurodieplader. Een BE combinatie heeft een maximaal toegestaan gewicht van 7,5 ton. Voor grotere machines is dus ook groter geschut nodig. Een bakwagen en trekker/dieplader hebben in Nederland een maximaal gewicht van 50 ton. In België betreft dit 44 ton. Voor zwaarder gewicht is een eurodieplader noodzakelijk. Je hebt echter wel een vergunning nodig om een eurodieplader te mogen gebruiken.

HET VASTZETTEN VAN JOUW GRAAVER

Het vastzetten van een graafmachine is van groot belang voor veilig transport. Uiteraard komen hier een aantal aspecten bij kijken. Allereerst, het type rijwerk. Bij machines met rubbertracks mogen spanbanden gebruikt worden. Gebruik hiervoor enkel onbeschadigde spanbanden, plaats geen lading op de spanbanden en leg er geen knopen in. Vermijd scherp randjes, dit voorkomt insnijdingen in de spanbanden.

Bij stalen rijwerk en machines met banden zijn kettingen wettelijk verplicht. Verder moeten er onder stalen rijwerk rubbermatten gelegd worden. Het gewicht van de machine bepaald het aantal kettingen of spanbanden die je nodig hebt. Het vastzetten van deze kettingen of spanbanden moet altijd op de daarvoor aangegeven punten, zoals de sjorogen. Bij een aantal nieuwe machines zijn deze met een sticker gemarkeerd, zoals te zien is op de afbeelding. Vergeet niet om naast de graafmachine ook de losse bakken e.d. goed vast te zetten.

Sjorogen

TIPS & TRICKS

Oké, genoeg over al die regelgevingen en technische praat. Om het transport van een graver soepel en veilig te laten verlopen, geven wij een paar handige tips!

1. Zorg voor de juiste aanhanger
2. Gebruik de juiste oprijtechniek
3. Check, check, dubbel check!
1. Zorg voor de juiste aanhanger

Wanneer je een graafmachine met behulp van een aanhanger vervoert, is het belangrijk om de geschikte aanhanger te gebruiken. Gebruik er een die de juiste afmetingen voor jouw machine heeft, met een vaste oprijklep. Dit bespaart tijd voor het uitschuiven/neerzetten van de oprijplaten én dit voorkomt ongelukjes!

2. Gebruik de juiste oprijtechniek

Gebruik altijd de juiste oprijtechniek bij het oprijden van de graafmachine op de aanhanger. Zorg ervoor dat de aanhanger niet te stijl staat, houdt de balans laag en zorg dat de oprijklep en laadvloer schoon zijn. Wil je de stabiliteit verhogen? Gebruik dan de extra bakken als ballast. Hierdoor voorkom je dat de gaafmachine kantelt tijdens het oprijden. Zorg er ook voor dat bij de plaatsing op de aanhanger het rijwerk boven de assen staat en laat de graafbak op de dissel rusten.

3. Check, check, dubbel check!

Zit alles vast? Ready? Een korte nacontrole kan nooit kwaad! Controleer na het oprijden de ladinghoogte en -breedte. Zo weet je zeker dat er geen problemen ontstaan bij bruggen, carports of garages. Kijk goed na of de machine en bakken goed vastgezet zijn en of de spanbanden geen gebreken vertonen.
Daarnaast is het ook belangrijk om je rijgedrag aan te passen. Rijd vloeiend, maak dus geen onverwachte stuurbewegingen en pas je snelheid aan. Zit er toch nog iets niet helemaal goed vast? Een blik op de lading onderweg voorkomt ongelukken!

Nu weet je vrijwel alles over het transporteren van jouw graver. Van regelgeving tot het vastzetten en het oprijden, deze informatie kun je vanaf nu in de praktijk gaan toepassen. Zo voorkom je ongelukken en onnodige boetes en kun je met een gerust hart van klus naar klus!

Bekijk onze andere meest gelezen blogs: